Friday, October 05, 2012

Common sea-buckthorn / Tyrni (Hippophae rhamnoides)

You can find vitamins in the middle of the city.

Especially in France (southern Alps) sea buckthorn is commonly sold as fruit juice or as an ingredient in non-alcoholic and alcoholic mixed beverages. Other uses include the berries to be processed as fruit wine or into liquor as well as jam. Buckthorn tea is also made out of the fruits and originates from India.

The fruits have a very high vitamin C content, on average exceeding the vitamin C content of lemons and oranges.

Pharmacological activities Various pharmacological activities such as cytoprotective, anti-stress, immunomodulatory, hepatoprotective, radioprotective, anti-atherogenic, anti-tumor, anti-microbial and tissue regeneration have been reported.
Via Wiki.Voit löytää vitamiineja keskeltä kaupunkia.

Tyrniä viljellään eri puolilla Suomea sen marjojen takia, mutta myös koristekasvina. Useita tyrnilajikkeita on jalostettu viljelyyn erityisesti Venäjällä, mutta myös Suomessa tehdään aktiivista jalostustyötä. Tunnettuja lajikkeita ovat muun muassa Raisa ja Rudolf. Muita tyrnilajikkeita ovat Tytti, Terhi ja Tarmo. Lajikkeista Rudolf ja Tarmo ovat pölyttäjälajikkeita. Tärkeimmät tyrnistä saatavat tuotteet ovat mehu ja -hillo, mutta siitä tehdään myös likööriä. Tyrniä voidaan käyttää myös värjäyksessä antamaan punaruskeita sävyjä.


Tyrnin marjat ovat erittäin terveellisiä. Happamien marjojen C-vitamiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia. C-vitamiinipitoisuus on jopa 360 mg/100 g marjan syötävästä osasta.

Tyrni oli aikaisemmin Suomessa rauhoitettu, millä haluttiin turvata luonnonvaraisten tyrnipensaiden säilyvyys. Rauhoitusasetuksessa muun muassa määriteltiin, millä tavoin ja milloin tyrnimarjoja saatettiin poimia. Rauhoitusmääräys kumottiin vuonna 2006.
Via Wiki.
29.9.2012.


0 kommenttia: