Saturday, November 20, 2010

Kairo

Kairo is old seamens restaurant at Kotka.Kairon tarina alkaa vuodesta 1879.
Tuona vuonna Nikolai Fredricksen perusti nykyisen Kauppa- ja Satamakadun kulmassa olleen kahvilan paikalle silloisen Kotkan upeimman ravintolan. Näin hienolle paikalle ei kelvannut nimeksi vähäisempi kuin Universal-Garden (huomaa kansainvälisyys nimessä jo tuohon aikaan). Musiikista huolehti usein kokonainen soittokunta, ja välillä tulinen unkarilainen itketti viuluaan ja Kotkan daameja.

Talvella jäädytettiin pihalle luistinrata, jonka reunalla saattoi rusettiluistelun lomassa nauttia lihalientä ja kuumaa glögiä. 1883 vaihtui ravintolan omistaja Fredricksenin kuoltua. Universal Garden siirtyi satamakapteeni Enok Blombergille, joka välillä myös vuokrasi ravintolan toisten hoitoon. Taso oli säilynyt edelleen korkeana, sillä vuokralaisia hankkiessaan Blomberg ilmoitteli sanomalehdissä Tukholmaa myöten lisäten lopuksi, että "varattomien ei kannata vaivautua".

Näistä vuokralaisista hallitsi yleisön houkuttelun parhaiten rouva E. Wiborg, joka sai menestymisestään kiittää paljolti kaunista tytärtään. Koska ravintola muun murkinan lisäksi tarjosi silmänruokaa, oli se ilta illan jälkeen täynnä lemmestä riutuvia Kotkan nuorukaisia ja muita kauneudennälkäisiä.

Vuosisadan vaihteessa taloon muutti Pelastusarmeija ja piti siellä päämajaansa vuoteen 1906 asti. 1907 avattiin Universal-Garden jälleen, mutta se ei ainakaan merimiehiä ilahduttanut sen enempää kuin pelastusarmeijaakaan, sillä paikka toimi nyt raittiusravintolana.

Pitkä kuiva kausi katkesi vuonna 1932, kun kieltolaki hellitti rautaisen otteensa suomesta ja Kirkkokatu 10:ssä avattiin alimman hintaluokan ravintola Kairo omistajanaan neiti Anna Koskinen. Seuraavana vuonna anniskeluoikeuksia supistettiin ja merimiehet joutuivat tyytymään viinin litkimiseen.

Neiti Anna ei viivytellyt, vaan puolusti asiakkaitaan anomalla jo alle kuukauden kuluttua laajempia oikeuksia seuraavin perusteluin: "Väkevienkin juomien tarjoilua tarvitaan merimiesten palvelujen sekä viihdyttämisen takia. Viinit eivät heille kelpaa, koska ovat tottuneet käyttämään väkijuomia viskigrogien muodossa ulkomailla sekä laivoilla. Keitettyä ruokaa merimiehet eivät syö kuten muut. Syövät laivoilla, koska ovat pienipalkkaisia". Näin painavien perustelujen edessä täytyi Alkonkin taipua ja Kairo sai oikeutensa.

Vuonna 1935 Kairo muutti nykyiseen Satamakatu 7:ään. 70-luvulla vaihtui omistaja yhteensä kuusi kertaa, kunnes se päätyi Kantaravintolat Oy:n omistukseen 1977. Vuonna 1991 Kairo siirtyi nykyiselle omistajalleen Crestamar Oy:lle, joka on yhdessä Kotkan kaupungin kanssa toteuttanut kiinteistössä joulukuussa 2002 valmistuneen laajennusinvestoinnin. Laajennus- ja kehitystyö antaa lisää vauhtia myös Kairon teatteri-, jazz- ja tilaustoiminnalle. Toukokuussa 2003 valmistui Kairoon uusi, puistomainen kesäterassi.
Elävä tanssimusiikki säilyy ja Kairo pysyy vanhana reiluna Kairona.

Via http://www.ravintolakairo.fi/

2 kommenttia:

a-kh November 21, 2010 at 7:12 PM  

Vaikuttaa ihan kunnanvirastolta, jotka on sotkettu graffitein. Minä tosiaan muistan ihan erilaisen rakennuksen.

a-kh November 21, 2010 at 7:12 PM  

po joka