Sunday, June 13, 2010

The Sapokka Water Garden / Sapokan vesipuistoThe Sapokka Water Garden has won more park awards than any other park in Finland. It has received awards for its environmental structures, illumination and stone construction.Suomen palkituin puisto on Sapokan vesipuisto. Se on valittu Vuoden Ympäristörakenteeksi 1994, palkittu Parhaana Ulkovalaistuskohteena 1993 ja Kivirakenteena 1996.

Nimensä Sapokan arvellaan saaneen venäläisestä Sapok-sanasta, joka tarkoittaa saapasta. Puistoalue muodostuukin saappaanmuotoisen lahdenpohjukan ympärille. Keskeiset elementit ovat kasvillisuus, vesi, kivi ja valaistus. Monet puiston kasvilajeista on merkitty nimikyltein (suomi, ruotsi, latina). Meri syöksyy lahdelmaan 19 metriä korkeasta putouksesta ja vesi lorisee pikku puroissa. Kiveä on käytetty ja kierrätetty monessa muodossa ja lisäksi koottu putouksen ylätasanteelle pieneen kivinäyttelyyn. Valaistus tuo mielenkiintoisen lisänsä ympäri vuoden.

Sapokkaa kannattaa tulla katsomaan kaikkina vuodenaikoina: keväällä siellä kukkivat kymmenet tuhannet sipulikukat, alkukesällä alppiruusut ja atsaleat, kesällä ruusut. Syksyllä ruska värjää pensastot ja talvella lahti jäätyy hiljaisen puhuttelevaksi.

Via: www.kotka.fi


0 kommenttia: