Saturday, June 26, 2010

architecture / arkkitehtuuria III

Art Nouveau is an international movement and style of art, architecture and applied art—especially the decorative arts—that peaked in popularity at the turn of the 20th century (1890–1905). The name 'Art Nouveau' is French for 'new art'. It is also known as Jugendstil, German for 'youth style', named after the magazine Jugend, which promoted it, and in Italy, Stile Liberty from the department store in London, Liberty & Co., which popularised the style. A reaction to academic art of the 19th century, it is characterized by organic, especially floral and other plant-inspired motifs, as well as highly stylized, flowing curvilinear forms. Art Nouveau is an approach to design according to which artists should work on everything from architecture to furniture, making art part of everyday life.
Via Wiki.Jugend (saks. Jugend, 'nuoruus') tai art nouveau (ransk. art nouveau, 'uusi taide') on taiteen tyylisuuntaus, joka vallitsi Euroopassa 1880-luvulta ensimmäisen maailmansodan alkuun. Sille oli tyypillistä eri taiteenalojen välisten rajojen hävittäminen tuomalla koko ihmisen elinympäristön taiteilijan ulottuville. Erityisesti jugend vaikutti arkkitehtuurissa ja taideteollisessa muotoilussa. Jugend on näkyvästi esillä monissa Euroopan kaupungeissa, kuten Budapestin arkkitehtuurissa.

Tyylisuuntaa on kutsuttu eri nimillä eri puolilla Eurooppaa eri aikoina. Anglosaksisissa ja ranskankielisissä maissa se tunnetaan art nouveauna, Italiassa sen nimitys on Stile Liberty ja Kataloniassa modernisme. Itävallassa, Unkarissa ja Tšekissä sitä kutsutaan sesessionismiksi. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on yleisesti käytössä jugend-sana, koska arkkitehtuuri- ja muotoiluyhteytemme suuntautuivat paljolti Saksaan. Nykyisin käytetään toisinaan art nouveauta tai molempia sanoja yhdessä.

Taideteollisuuden uudistusliike Arts and Craftsia pidetään usein jugendtyylin anglosaksisena rinnakkaiskäsitteenä. Jugend oli kertaustyylien seuraaja ja edelsi 1900-luvun modernismia. Jotkut tutkijat lukevat jugendtyylin kuuluvan varhaiseen modernismiin sen ensimmäisenä suuntauksena.
Via Wiki.

5. Old "Småskolan"
Karl Lindahl, Valter Thomé 1093
Birger Brunila 19137. Heiliö House,
Kotkan Kirkkokatu 11 Housing Ltd.
Kirkkokatu 11
A. Toivonen 1909-191410. Kotka Lyceum
Kirkkokatu 15
Nyström, Petrelius, Penttilä 1905

1 kommenttia:

a-kh June 26, 2010 at 8:42 PM  

Serkkutytöt äidin puolelta kävivät lyseossa keskikoulun. On mukavaa, että jugendhenkinen puutalo on säilynyt. Kotkassahan kävi niin kuin olen kai jossain yhteydessä maininnut, että ystävällismielinen naapuri pommitti kaupungin ja grynderit viimeistelivät tuhon. Kouvolakin koki saman. Siitä olen vihainen, että Kouvolasta purettiin asema ja Kotkasta kauppahalli. Hietasen menettämisestä olen erittäin vihainen, joskin ymmärrän, ettei saarta voitu museoida kuin pienoismallina. Norssaari oli lapsuudessani vielä saari, kuten Mussalo, Lehtinen ja Kuusinen ja Tiutinen ja mitä kaikkea niitä oli. Saa nähdä, koska räjäyttävät Tuohipöllön, jolleivät ole räjäyttäneet. En tarkoita ravintolaa, jos sitäkään enää on.