Monday, July 06, 2009

Kotka redoubt

In the 1790s Russians built several indipendent defence works at the Ruotsinsalmi sea fortress. There were five square artillery works like the Kotka redoubt. In front of the defensive wall were a dry ditch and an outwork. The Kotka redoubt was restored in the 1980s.

Nowadays there´s a Herbal Garden.

I took some pics. Let´s start with "Pimpinella anisum", Anise.

Culinary
Anise is sweet and very aromatic, distinguished by its licorice-like flavor.[4] It is used in a wide variety of regional and ethnic confectioneries, including British Aniseed balls, Australian Humbugs, New Zealand Aniseed wheels, Italian pizzelle, German pfeffernusse and springerle, Netherland Muisjes, Norwegian knotts, and Peruvian Picarones. It is a key ingredient in Mexican "atole de anís" or champurrado, which is similar to hot chocolate, and taken as a digestive after meals in India.

Liquor
Anise is used to flavor the Bulgarian Mastika, the French spirits Absinthe, Anisette, and Pastis, the Greek Ouzo, the Arab Arak, the German Jägermeister, the Turkish Raki, the Italian Sambuca and the Colombian national drink Aguardiente. It's believed to be one of the secret ingredients in the French liqueur Chartreuse. It is also used in some root beer such as Virgil's in the United States.

Medicinal
* Anise, like fennel, contains anethole, a phytoestrogen.
* Anise is a mild antiparasitic and its leaves can be used to treat digestive problems, relieve toothache, and its essential oil to treat lice and scabies.
* Anise can be used to relieve menstrual cramps.
Via Wiki.Venäläiset rakensivat 1790-luvulla Rotsinsalmen merilinnoitukseen useita, itsenäiseen puolustukseen tarkoitettuja linnakkeita. Redutti Kotkan kaltaisia neliönmuotoisia tykistövarustuksia oli viisi. Varsinaisen puolustusmuurin edessä oli kuiva vallihauta ja etuvarustus. Redutti Kotkan entistäminen aloitettiin 1980-luvulla.

Nykyisin Redutti Kotkassa on yrttipuutarha. Kävin ottamassa Redutissa kuvia. Aloitetaanpa Anisruohosta.

Käyttö ravintona
Aniksen siemenissä eli oikeammin lohkohedelmissä on lakritsamainen maku. Niillä on perinteisesti maustettu monenlaisia leivonnaisia. Niitä käytetään myös eräissä aperitiiveissa ja likööreissä, mm. kreikkalaisessa ouzossa, turkkilaisessa rakissa ja ranskalaisessa pernod’ssa. Tosin näiden juomien maustamiseen käytetään yhtä paljon venkolia ja tähtianista kuin oikeaakin anista. Aniksen hedelmillä on lisäksi käyttöä etikkasäilykkeissä ja hapankaalissa. Muualla Euroopassa niillä maustetaan myös kala-, papu- ja perunaruokia. Eräissä curry-sekoituksissa käytetään aniksen hedelmiä. Aniksen vihreät versot sopivat hyvin salaatteihin, tuorejuustoihin, kasvisruokiin, erilaisiin taikinoihin sekä teenä haudutettavaksi. Juuria voi käyttää esim. keittojen ja pataruokien mausteena.

Käyttö rohtona
Anisruoho on vanhimpia tunnettuja kasvikunnan rohtoja. Rohdoksi käytetään kuivatuista lohkohedelmistä haudutettua teetä tai niistä tehtyä jauhetta sekä myös hedelmien sisältämää haihtuvaa öljyä, jota niissä on 2 - 3 %. Aniksella on ruuansulatusta edistävä, kouristuksia laukaiseva, suolistobakteereita tuhoava ja kaasunmuodostusta ehkäisevä vaikutus, joka perustuu lähinnä haihtuvan öljyn sisältämään anetoliin ja sen johdannaisiin. Etenkin rohdos vaikuttaa hermostoperäisiin suoliston ja hengityselinten kouristuksiin. Sen lisäksi, että anis irrottaa limaa ja hillitsee yskää, se on myös hyvän makuista, mistä syystä yskänlääkkeisiin lisätään usein anisöljyä maun parantamiseksi. Anis kohottaa estrogeenien tuotantoa ja lisää imettävien äitien maidoneritystä.

Varoitukset
Aniksen eteerinen öljy on myrkyllistä suurempina annoksina ja varsinkin silloin, kun se on ollut tekemisissä ilman kanssa. Myrkyllisyys johtuu anetoli-yhdisteestä. Eteeristä öljyä ei pidä käyttää muutoin kuin lääkärin määräyksestä. Lohkohedelmien normaali käyttö ei aiheuta haittavaikutuksia.
Via yrttitarha.com

0 kommenttia: