Wednesday, July 08, 2009

Kotka redoubt: Wormwood

Facts about Kotka redoubt.

It is an ingredient in the liquor absinthe, and also used for flavouring in some other spirits and wines, including bitters, vermouth and pelinkovac. It is also used medically as a tonic, stomachic, antiseptic, antispasmodic, carminative, cholagogue, febrifuge and anthelmintic. In the Middle Ages it was used to spice mead.

Therapeutic uses
The leaves and flowering tops are gathered when the plant is in full bloom, and dried naturally or with artificial heat. Its active substances include silica, two bitter elements (absinthine and anabsinthine), thujone, tannic and resinous substances, malic acid, and succinic acid. Its use has been claimed to remedy indigestion and gastric pain, it acts as an antiseptic, and as a febrifuge. For medicinal use, the herb is used to make a tea for helping pregnant women during pain of labor. A dried encapsulated form of the plant is used as an anthelmintic.

A wine can also be made by macerating the herb. It is also available in powder form and as a tincture. The oil of the plant can be used as a cardiac stimulant to improve blood circulation. Pure wormwood oil is very poisonous, but with proper dosage poses little or no danger. Wormwood is mostly a stomach medicine.
Via Wiki.Tietoa Redutti Kotkasta.
Käyttö ravintona
Luonnonvaraisena kasvina koiruoho oli tärkeä mauste ennen luostarilaitoksen mukana tulleiden mausteiden yleistymistä. Sitä on käytetty mm. riistan ja merilintujen maustamiseen. Koiruoho on ollut myös tärkeä vermuttien, liköörien ja yrttiviinien ainesosa. Edelleenkin koiruohoa viljellään Keski-Euroopassa näiden juomien raaka-aineeksi. Vermutti ja absintti ovat saaneet nimensäkin koiruohon mukaan. Absintti on likööriä, jonka tärkein ainesosa on koiruohouute. Koiruohoa ei käytetä pelkästään maustevaikutuksensa vuoksi, vaan myös tujonin huumaavan vaikutuksen takia. Psyykkiset ja fyysiset sivuvaikutukset olivat kuitenkin niin voimakkaat, että absintin valmistaminen kiellettiin useimmissa Euroopan maissa 1900-luvulla. Nykyisin absintti on vapautettu pannasta, sillä sivuvaikutusten on todettu johtuneen ennemminkin absintin sisältämistä epäpuhtauksista, väriaineista ja korkeasta alkoholipitoisuudesta. Suomessakin absinttia on saanut ostaa keväästä 2000 lähtien. Koiruohon käytössä on kuitenkin syytä olla varovainen..

Käyttö rohtona
Koiruoho on yksi kaikkein vanhimpia rohtokasveja: sitä on suositeltu mm. kuukautiskipuihin, ruokahaluttomuuteen ja suolistoloisten häätämiseen. Nykyisin sen käyttöalueita ovat ruokahaluttomuus sekä mahanesteiden ja sapen erityksen lisääminen. Kasvia voi käyttää vain muutamana päivänä peräkkäin. Rohdoksi kerätään kukinta-aikaisia lehtiä ja versojen kärkiä. Koiruohon haihtuva öljy sisältää pääkomponentteina isotujonia ja tujolia sekä karvasaineita, joista eniten absintiinia ja artabsiinia. Juuri karvasaineilla on ruokahalua ja ruuansulatusta edistävä vaikutus, ja niistä johtuu kasvin erittäin karvas maku. Haihtuvassa öljyssä on myös fellandreenia ja kadineenia. Koiruohon sisältämillä atsuleeneilla on tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Tujoni puolestaan ehkäisee ilmavaivoja, toimii matolääkkeenä ja edistää kuukautisten alkamista. Tujonin vaikutus on myös abortoiva, ja koiruohoa onkin käytetty sikiönlähdetyksessä. Tujoni ovat hermomyrkky.

Rohdokseksi myytävän koiruohon tulee sisältää eteeristä öljyä vähintään 0,3%, ja karvasainearvon tulee olla vähintään 15000. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että vielä laimennoksessa 1:15000 on oltava todettavissa karvas maku. Koiruoho kuuluu lääkeluettelon kasveihin, ja rohdosten valmistus tapahtuu lääketehtaissa.

Varoitukset
Koiruoho on sisältämänsä tujonin vuoksi myrkyllistä. Yliannostukset ja jatkuva koiruohon käyttö voivat aiheuttaa kouristuksia, oksentelua, huimausta, kramppeja ja hourailua. Lasten ja odottavien äitien on syytä välttää koiruohon käyttöä. Koiruohosta on kuitenkin olemassa muotoja, jotka eivät sisällä lainkaan tujonia. Koiruohosta eristettyä eteeristä öljyä ei saa käyttää sisäisesti.

Muu käyttö
Koiruohon voimakkaan tuoksuisia lehtiä on käytetty koiden ja luteiden torjuntaan. Koiruohokeitteellä on torjuttu syöpäläisiä. Postin steriloiminen koiruohonuotion savussa oli yleistä ruton aikana. Nykyisinkin koiruohokeitteellä. on käyttöä: se on hyvä keino torjua tuholaisia puutarhasta, ja se sopii myös kellarin desinfioimiseen. Koiruohon oksatkin kasvien juurelle ripoteltuna toimivat tuholaisten karkottimina.
Via yrttitarha.com.

3 kommenttia:

Arja July 8, 2009 at 11:09 PM  

Pitäis varmaan käydä itsekkin tuolla yrttitarhassa... En ole ikinä käyny, vaikka Kotkassa olen asunut jo 8 vuotta ainaki....

Mari July 8, 2009 at 11:53 PM  

Älä välitä, minulla oli oma "Akilleen kantapääni" monen monta aikaa Langinkosken maja. Nyt siellä on viime aikoina tullut käytyä kuvaamassa sitten senkin edestä.

Anonymous January 4, 2010 at 10:42 PM  

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!