© Mari Hirsikallio - mari.hirsikallio(at)kymp.net

- if you want my photos, please contact! You are not allowed to use my photos without my permission.

Wednesday, July 15, 2009

Kotka redoubt - lavendel

Uses
In addition to its use as an ornamental plant, the flowers and leaves are also used as an herbal medicine, either in the form of lavender oil or as an herbal tea. The flowers are also used as a culinary herb, most often as part of the French herb blend called herbes de Provence. Lavender essential oil, when diluted with a carrier oil, is commonly used as a relaxant with massage therapy. Products for home use including lotions, eye pillows—including lavender flowers or the essential oil itself—bath oils, etc. are also used to induce relaxation.
Via Wiki.

Käyttö ravintona
Laventeli on enemmän hajuste- ja koristekasvi kuin mauste. Koska kasvin maku on vahva ja melko karvas, sen ennen kukintaa kerättyjä tuoreita lehtiä ja nuoria versoja käytetään lähinnä voimakkaan makuisten liha- ja kalaruokien maustamiseen. Ne sopivat myös kasvispatojen, salaattien ja yrttikastikkeiden sekä erilaisten juomien mausteeksi. Laventeli kuuluu perinteisesti provencelaiseen mausteseokseen yhdessä basilikan, rosmariinin ja timjamin kanssa. Lammaspataan laventeli käy yhdessä valkosipulin ja timjamin kanssa. Sienistä erityisesti sinivalmuska sopii laventelilla maustettavaksi. Laventelia voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, öljyssä ja etikassa. Kukat ovat kauniita salaattien koristeena sekä leivonnaisissa sokeriliemessä kuorrutettuina.

Käyttö rohtona
Rohdoksi kerätään kukkia ja kukkivia versonlatvoja. Vaikuttavana aineena on kasvin sisältämä eteerinen öljy, jonka tärkein yhdiste on linalyyliasetaatti. Laventeli rentouttaa, alentaa verenpainetta ja laukaisee kouristuksia. Tuoreesta tai kuivatusta kasvista tehtyä teetä voi nauttia sisäisesti rauhoittavana rohtona unettomuuteen, sydämentykytykseen ja päänsärkyyn (väitetään, että laventelipelloilla työskentelevät ihmiset eivät koskaan pode päänsärkyä) sekä ruuansulatusvaivoihin. Samoin vaikuttaa kylpyveteen lisätty eteerinen öljy. Laventelilla on myös virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Eteerinen öljy tappaa bakteereita, ehkäisee ihotulehduksia ja edistää haavojen arpeutumista; se on ulkoisesti hyvä rohto pieniin palovammoihin, auringonpolttamiin, haavoihin ja hyönteisten pistoihin. Laventeli lisää ulkoisesti käytettynä myös pintaverenkiertoa. Laventelispriitä (laventeliöljyn ja alkoholin seosta) on perinteisesti käytetty voiteena noidannuoleen ja reumaattisiin kipuihin. Kukista tehtyä keitettä käytetään mm. mustelmien ja turvotusten hoitoon. Kotioloissa laventelia käytetään paljolti eteerisen öljyn muodossa, jolloin siitä voi tehdä kylpyjä, kääreitä, ihoöljyjä tai sitä voi käyttää tuoksulampuissa ja höyrystimissä. Muista eteeristä öljyistä poiketen laventeliöljyä voi myös levittää pienille ihoalueille (esim. hyönteisten pistoihin) laimentamattomana. Eteeristä öljyä ei saa nauttia sisäisesti.

Varoitukset
Laventelia ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön henkilöille, joilla on matala verenpaine. Astmasta ja heinänuhasta kärsiville laventeli voi aiheuttaa yliherkkyysoireita. Puhdasta eteeristä öljyä ei pidä käyttää sisäisesti, kuten ei muitakaan eteerisiä öljyjä.

Muu käyttö
Laventelin tärkein käyttöalue on kosmetiikka ja siellä varsinkin saippuat ja hajuvedet. Kotona laventelin kukkia voidaan käyttää hajustamaan vaatekomeroa, ja vaatekoitakin kukilla on torjuttu. Eteeristä laventeliöljyä voi käyttää myös hyttyskarkotteena perusöljyyn sekoitettuna.
Via yrttitarha.com.

0 kommenttia: