Sunday, September 09, 2007

SunilaSunilan kaupunginosa on tunnettu kahdesta asiasta: maailmanlaajuisesti tunnetusta sellutehtaastaan sekä Alvar Aallon suunnittelemasta asuinalueesta.

Sunilan tehdas aloitti toimintansa 1938 ja myös sen on suunnitellut Alvar Aalto. Tätä eivät taida kaikki kotkalaisetkaan tietää? Tehdas rakennettiin Pyötisen saareen, joka pengerrettiin mantereeseen kiinni. Karhulan-Sunilan yksityinen rautatie rakennettiin vuonna 1937 Kymin rautatieasemalta Sunilaan.

Tehtaan omistavat tätä nykyä puoleksi Stora Enso ja Myllykoski Paper. Tehdas työllistää yli 300 työntekijää ja on näin ollen tärkeä työllistäjä.

Tehtaan ympäristöön rakennettiin laaja asuntoalue, jossa on pääosin 2–4-kerroksisia kerrostaloja, mutta alueeseen kuuluu myös muutamia rivitaloja ja tehtaanjohtajan asunto (kartta). Sunilan asuinalueen suunnittelu ajoittui pääosin 1930-50 luvuille.

2 kommenttia:

Kale September 9, 2007 at 8:32 PM  

Lapsuudesta jäänyt mieleen se kamala haju, joka tulvi autoon, kun Karhulaa lähestyttiin. Toisaalta se tiesi sitä, että kohta täti paistaa lettuja niin paljon kuin pieni poika jaksaa syödä. Ja niitähän jaksettin. ;>)

Mari September 9, 2007 at 8:38 PM  

Se haju jää edelleen aika ajoin (olen työssä Sunilan alueella). Vaikka tehdas kuinka saa / toteuttaa erilaisia laatusertifikaatteja, niin ei se siitä ole mihinkään muuttunut. Vähentynyt toki, sen myönnän.